Основные темы

Фоторепортажи

Регионы

Самые чудесные уголки Крыма

Усі учасники нашого прес-туру зійшлися на думці, що якби дозволяли умови акціi „7 природних чудес Украiни”, Крим загалом беззаперечно можна було назвати природним чудом...

Проте, організатори акціi „Природними чудесами Криму” Микола Томенко та Андрій Сенченко виокремили найунікальніші природні об’єкти: масив Карадаг, Мармурову печеру, Балаклавську бухту з мисами Айя та Фіолент.

Карадазький природний заповідник

Карадаг (в перекладі з тюркського – „Чорна гора”) - гірський масив в Кримських горах, стародавній згаслий вулкан, який діяв 120—160 млн. років тому

Найвища вершина — гора Свята, 576 м над рівнем моря (за радянських часів називалася просто Карадаг).

Карадаг являє собою декілька гряд, складених породами від ранньоюрського до пізньоюрського віку. На Карадазі поширені численні різноманітні оригінальні форми вивітрювання порід, що складені лавами, туфами, лавовими потоками тощо.

Мальовничість Карадагу додають так звані «Золоті ворота» - грот-арка, складений магматичними породами стовпчастоi будови

Під „Золотими воротами” часто пропливають екскурсійні катери, на яких екскурсоводи запевняють туристів, що бажання, задумане під аркою, обов’язково збудеться.

Мармурова печера

Відкрита у 1987 році, Мармурова печера знаходиться на плато гірського масиву Чатир-Даг (тюрк. – „Шатер-гора”). Це одна із п’ятірки найкрасивіших обладнаних печер планети. Вхід до неi знаходиться на висоті 920 м над рівнем моря.

Різнокольорові натічні форми (колір залежить від того, який мінерал домінував воді, яка тут капала)

Печера зустрічає відвідувачів Галереєю казок (дивні форми сталагмітів нагадують казкових героiв).

Кожен у цих формах може побачити своє... Ось світло вириває з пітьми наче Слоненя та Мамонта, голову Господаря печери, Царівну-жабу...

Важко повірити, що ці фігури створені протягом мільйонів років краплинами води, а не руками талановитого скульптора

 * Фото Андрія Нестеренка

Живописні натічні колони розділяють галерею на окремі зали. На дні видно невеликі ванни з водою. Чудові натічні завіски, кам'яні водоспади, каскади гурових озер, «печерні перли», унікальні ніші «геліктитових квітів»


 * Фото Андрія Нестеренка

Таємничою темрявою покрито залу Перебудови. Але темрява відступає в промінні прожекторів, і тоді приголомшують ii розміри.

Це одна із найбільших обладнаних зал світу: площа ii 4 тис. кв. метрів, висота більше 20 м. Величезні кам'яні брили покривають дно.

Східну стіну зали на висоті 6-8 метрів вкрито білосніжним коралітовим килимом кам'яних квітів, протяжність якого близько 40 м. 

 

Ванночки з водою та кам’яними „квітами”

 

Кам’яні водоспади

Витончені кам"яні "занавісочки"

Рожевий зал

 * Фото Андрія Нестеренка

В залі Надіi каскади золотистих напливів створили вздовж стін кам’яні олтарі

Сталактитовий „ліс”, що росте чомусь зверху

 *Фото Андрія Нестеренка

Люстровий зал – десятки „дорогоцінних” люстр, вкритих коралітовими квітами

Балаклавська бухта з мисами Айя та Фіолент

Ці миси неначе обрамлюють вхід з моря до Балаклавськоi бухти. Довжина Балаклавськоi бухти всього півтора кілометра, найбільша ширина - 425 м, глибина 5-10 метрів у верхів'ях, до 25 метрів у пляжа й до 35 метрів на горловині.

Бухта вигнута, мальовнича, прихована горами, непомітна з боку моря

На східному березі бухти знаходиться гора Кріпосна (Кастрон) з руiнами генуезькоi фортеці Чембало. На березі - єдиний у бухті місцевий пляж  

Балаклавська бухта — найкраща бухта для яхтингу на чорноморському узбережжі з погляду ii географічних, природних і навігаційних особливостей.

На територіi Балаклавського району, розташований один з найбільш мальовничих куточків півострова - мис Айя ("Святий" – в перекладі з грец.). Дістатися сюди можна лише морем.

Цьогорічний зимовий обвал на мисі та дикий пляж біля моря

Мис Фіолент знаходиться за 8 км на захід від Балаклави. Протягом 2 км берег складений вулканічними породами, покритими зверху світлим вапняком

На узбережжі утворилися численні ніші, кам'яні хаоси, арки, острівці. Найбільша висота мису – 152 метра над рівнем моря.

Источник: http://7chudes.in.ua